Ingatlanügyek
ingatlan ajándékozás, ingatlan szerződések, termőföld adásvétel
 
Vállaljuk az ingatlanvásárlással összefüggő teljes körű ügyvédi szolgáltatásokat. Adásvételi szerződés készítés szinte azonnal, 1-2 munkanapon belül!
 
Ingatlan vétel:
Amire szükségünk lesz:
  • az ingatlan helyrajzi száma
  • az eladók és vevők személyes adataira
  • a vételár kifizetésének ütemezésére
  • bizonyos esetekben az energetikai tanúsítvány számára
  • illetékkedvezmény igénybevételéhez a korábban eladott ingatlan adataira
 
Ingatlan esetében az általános vagyonszerzési illeték 4 %. Amennyiben 5 éven belül szerezte lakóingatlanát úgy személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség is terhelheti. Természetesen fennállhat illetékfizetési kedvezmény és mentesség is, melyről kérje bővebb tájékoztatásunkat!
 
Több éves tapasztalattal rendelkezünk banki hitel, illetve CSOK igénybevételével történő vásárláshoz szükséges adásvételi szerződések elkészítésében, valamint hitellel terhelt ingatlanok tehermentesítésében is.
A földhivatal részére fizetendő eljárási illeték ingatlanonként 6.600.- forint.
 
Termőföld, zártkert, kiskert vétel:
Termőföldnek minősülő ingatlan esetében – a törvényi rendelkezések miatt -a tulajdonjog bejegyzésének ideje 90-150 nap! A szükséges okiratokat 1-2 napon belül elkészítjük, valamint kifüggesztésre és jóváhagyásra küldjük. Ha a szükséges engedélyek rendelkezésünkre állnak, azonnal intézzük a tulajdonjog földhivatali átjegyzését is.A földhivatal részére fizetendő eljárási illeték ingatlanonként 6.600.- forint.
 
Ingatlan ajándékozás
Az ingatlan ajándékozás általában házastársak és egyenesági rokonok, testvérek között gyakori. Ennek oka az ilyen ügyletekre vonatkozó vagyonszerzési illetékmentesség. Amennyiben a törvényi feltételek nem állnak fenn az ajándékozási illeték alóli mentességhez, úgy lakásingatlan esetében az illeték mértéke 9 %.A földhivatal részére fizetendő eljárási illeték ingatlanonként 6.600.- forint.
 
Tulajdonjog bejegyzés
A tulajdonjog bejegyzése az esetek többségében a teljes vételár kifizetése után, azzal egyidejűleg történik. Amennyiben a vételárat a vevő nem egy összegben egyenlíti ki, úgy lehetőség van a vételár kifizetéséig a tulajdonjog bejegyzés függőben tartását kérni, vagy a tulajdonjog fenntartással történő eladás tényének feljegyzését kérni. Utóbbit akkor, ha a vételár kifizetés időpontja 6 hónapon túli.
 
Ingatlan haszonélvezet
Az ingatlanra vonatkozó haszonélvezet jog alapítás leggyakoribb esete, amikor a szülő ingatlant vásárol a gyermekének, de a legkülönbözőbb esetek és okok is alapot adhatnak a haszonélvezeti jog bejegyzésének szükségességére. A haszonélvezőt az ingatlan felett megilleti a birtoklás, a használat és a hasznosítás joga. Amennyiben pedig a haszonélvezeti jog törlését szeretné, úgy az erre vonatkozó iratokat is elkészítjük.
 
Online adatfelvétel adásvételi-, ajándékozási szerződéshez
 
Amennyiben nem tudja megoldani a személyes megjelenést, úgy videohívásban, telefonon és e-mailben is lehetőség van egyeztetni velünk a szerződéshez szükséges adatokat.
 
Online adásvételi szerződéskötés vagy HÁZHOZ MENŐ ÜGYVÉD
 
Amennyiben nem tudja megoldani a személyes megjelenést, úgy videohívásban aláírhatja az okiratot, valamint Veszprémben és környékén igény- és akadályoztatás esetén személyesen elvisszük Önnek az ügylethez kapcsolódó szerződés vagy okiratokat! Ezzel kapcsolatban bővebb információért keressen minket bizalommal.
 
Elkészítjük az ingatlanhoz kapcsolódó adásvételi szerződést, bérbeadás esetén bérleti szerződést. Amennyiben eltartás céljából kívánja átruházni ingatlanát, úgy tartási szerződést készítünk az Ön részére. Ha esetleg elváltak és szükséges a házasságban szerzett vagyon megosztása, abban az esetben a házassági vagyonjog megállapodás alapján rendezzük az ingatlan jogi helyzetét. Szeretné elajándékozni az ingatlant, gyermekének, házastársának, ismerősének? Teljeskörű tájékoztatást adunk az ajándékozási szerződés elkészítésével egyidőben a fizetendő vagyonszerzési illetékről és az esetleges illetékmentességről.
 
Vállaljuk továbbá ráépítési szerződések, elővásárlási nyilatkozatok, és haszonélvezeti jog alapító-, valamint törlő nyilatkozatok elkészítését, telki szolgalmi jogot alapító szerződések, haszonbérleti szerződések, ingatlan átruházásokhoz kapcsolódó meghatalmazások szerkesztését, ellenjegyzését, telekalakítási szerződés készítését, osztatlan közös tulajdon megszüntetését stb. Fennálló tartozás esetén jelzálogszerződés alapján bejegyeztetjük a jelzálogjogot az ingatlanra.
 
A TAKARNET on-line ingatlan-nyilvántartási rendszer Irodánk igénybevételével elérhető, arról aznapi földhivatali információk kérhetők le.
Az általános ügyintézési idő 2-3 munkanap, de lehetőség van az azonnali, soronkívüli ügyintézésre. Az erre vonatkozó általános díjakat az ügyvédi munkadíj menüpontban találja.
Az adásvételi szerződés munkadíja a teljes ügyvédi ügyintézést tartalmazza a földhivatali bejegyzéssel bezáróan, de hitelügyintézést nem vállalunk. Banki hiteles ügyfeleink esetében a bank igényeinek megfelelően készítjük el az okiratot.